کار فیلتر هوا در خودرو
فیلتر هوا بخشی از سیستم هوارسانی به موتور خودرو است و عملکرد آن قسمتی از وظایف این سیستم محسوب میشود. به این ترتیب که سیستم هوا رسانی در خودرو، هوای مورد نیاز احتراق را به میزان کافی، با خلوص لازم و بدون آلایندگی، در دمای بهینه برای موتور و در زمان مناسب به منیفولد گاز رسانده تا در آنجا با سوخت مخلوط شده وارد محفظه احتراق شود. فیلتر هوا در واقع اولین بخش از این سیستم و ورودی مسیر هوا از بیرون به درون موتور است. پیشتر هوا مستقیم وارد فیلتر هوا شده و پس از تصفیه کامل درون آن، از طریق لولههای ثابت به درون منیفولد گاز منتقل میشد.
اما امروزه عموما از یک لوله واسط نیز استفاده میشود که یک سر آن به محفظه پلاستیکی فیلتر هوا وصل است و سر دیگر به جلوی خودرو، پشت جلو پنجره و محل مکش هوا میرسد. در واقع هوا پیش از عبور از رادیاتور وارد این لوله شده و به سمت فیلتر مکیده میشود. فیلتر هوای تصفیه شده را بهوسیله لولهی میانه به منیفولد گاز فرستاده در این بخش با بنزین مخلوط شده و آماده ورود به سیلندر میشود. مکش هوا معمولا با باز شدن دریچه گاز که به منیفولد هوا راه دارد صورت میگیرد. هرچه این دریچه بازتر شود، مکش شدیدتر شده و هوای بیشتری به سمت موتور جریان مییابد. فیلتر هوا فرایند تصفیه و انتقال را بدون تأثیر بر فشار مکش هوا انجام میدهد. فیلترهایی که بدون لوله واسط هوا را مکیده و به موتور هدایت میکردند عموما هرمیشکل بودند و فیلترهای امروزی نیز فرمی تخت و ذوزنقهای یا مستطیلی دارند. محفظه پلاستیکی این فیلترها دو لوله در دو سر خود دارد که یکی به سمت موتور و دیگر بهسمت جلوپنجره میرود.
چرا باید از فیلتر هوای برند JS استفاده کنیم؟
ذرات معلق و آلاینده موجود در هوا در اثر عدم فیلتراسیون ، وارد موتور خودرو شده و امکان سایش و فرسایش اجزای مهم و کاربردی موتور مانند: سوپاپها ، یاتاقانها ، رینگهای پیستون و بدنه داخلی سیلندر را به همراه دارند.
فیلتر هوای برند JS از قابلیتهایی مانند نفوذ آسان هوا، جذب ذرات معلق و غبار، حفظ کیفیت هوا و کارایی بالا برخوردار است. این فیلترها با استانداردهای کیفیتی بینالمللی مطابقت دارند و با نصب آسان و سریع، میتوانند به بهبود کارایی و ایمنی سیستم تهویه خودرو کمک کنند. بنابراین، استفاده از فیلترهای هوای برند JS میتواند به بهبود کیفیت هوای داخل خودرو و راحتی رانندگی کمک کند.
همچنین بخوانید: اواپراتور کولر خودرو چیست؟ – هر آنچه لازم است بدانید
انواع فیلتر هوا
1. فیلتر هوای کاغذی یا سلولزی
این فیلترها از کاغذهای مخصوص سلولزی ساخته میشوند که برای کارایی بیشتر بهصورت آکاردئونی و پلیسهدار طراحی میگردند. کاغذ چینخورده فیلتر نیز در نهایت برای حفظ ساختار در یک فریم پلاستیکی قرار میگیرد. عمر مفید این فیلترها چندان زیاد نیست اما در عوض قیمت مناسبی دارند.
۲. فیلتر هوای کتان
این فیلترها را از لایههای پارچه مخصوصی که پارچههای روغنی نامیده میشوند، میسازند. این لایهها که معمولا شش تا هستند ضمن حفظ سرعت هوای مکیدهشده که بهسمت موتور در حرکت است، آن را با دقت و بهخوبی تصفیه میکند. فیلترهای کتان عملکرد بهتری از دیگر انواع فیلتر دارند. لایههای پارچه در این نوع فیلتر نیز پلیسهدار طراحی شده و در فریم فلزی قرار میگیرند. فیلترهای کتان گرانترین نوع فیلتر هوای خودرو هستند.
۳. فیلتر هوای اسفنجی
این فیلترها که معمولا چند لایه ساخته میشوند، از فناوری نانو بهره میبرند و عموما در خودروهای مسابقهای کاربرد دارند. مواد بهکار رفته در این فیلترها لایههای پلیاورتان است که درنهایت برای حفظ ساختار در یک محفظه توری و فلزی قرار میگیرد. کیفیت و عمر مفید فیلترهای اسفنجی بیشتر از انواع سلولزی است اما این نوع فیلتر از قیمت بالاتری نیز برخوردار است.
نحوه عملکرد و کار این فیلترها در واقع تفاوتی نخواهد داشت و تنها عمر مفید و قیمت آنهاست که تفاوتهایی را ایجاد میکند. لازم به ذکر است که فیلترهای اسفنجی معمولا از نوع قابل شستوشو هستند و امکان استفاده مجدد دارند.
اثر فیلتر هوای بی کیفیت
عملکرد فیلتر هوا در خودرو مشابه عملکرد ریه در بدن انسان است. فیلترهای نامرغوب، ارزان قیمت، فاقد علامت و مشخصه استاندارد هستند و اصولا انتخاب مناسب و موفقی به شمار نمیآیند. فیلترهای نامرغوب از مواد اولیه نامناسب تهیه میگردند که موجب ایجاد خسارتهای جدی و هزینههای سنگین تعمیر موتور میشوند. فیلتر هوای نامرغوب مصرف بیش از حد سوخت، کاهش قدرت موتور و روغنسوزی را به همراه دارد. فیلتر نامرغوب هوا، در برابر گازها و رطوبت موجود در هوا بهتدریج چروکیده شده و شکل خود را نیز از دست میدهند.
همچنین بخوانید: انواع شمع تویوتا و کدهای حرارتی آنها
فیلترهای هوای بی کیفیت از چند جهت دارای ضعف هستند:
واشر آب بندی دور فیلتر که در صورت استفاده از جنس نامناسب به طور کارآمد عمل آب بندی را انجام نداده و ذرات معلق در هوا از کنار فیلتر وارد محفظه احتراق میشوند.
اگر کاغذ مصرفی در فیلتر هوا دارای کیفیت مناسب و روزنههای استاندارد نباشد یا ذرات معلق در هوا از صافی عبور کرده و یا هوا به خوبی از صافی عبور نمیکند.
عمر مفید فیلترهوا چقدر است؟
تعویض به موقع فیلتر هوا، طول عمر مفید موتور را افزایش میدهد. معمولا زمان مناسب تعویض فیلترهوا توسط شرکت سازندهی آن اعلام می گردد.
اما بسته به شرایط آبوهوایی که خودرو در آن کار میکند بروی زمان تعویض فیلتر هوا تاثیر زیادی دارد. اصولا در آبوهوای آلوده مناطق خشک و خاکی عمر فیلتر هوا کوتاهتر است. چرا که در این شرایط احتمال انسداد و گرفتگی مجاری فیلتر هوا بیشتر است. استاندار تعویض فیلتر هوا بین ۳ تا ۵ هزار کیلومتر و بسته به شرایط محیط کار خودرو است.
نقش فیلتر هوا در خودرو
اگر به موقع برای تعویض فیلتر هوا اقدام نکنید، ممکن است دچار یکی از مشکلات زیر شوید
- بهبود کیفیت احتراق و بالا رفتن راندمان موتور
- پیشگیری از آسیب رسیدن به قطعات موتور در اثر ورود آلودگیهای هوای محیط به درون آن و در نتیجه بالا بردن عمر مفید موتور
- کاهش درصد آلایندگی خودرو
- بهبود عملکرد سیستم تهویه مطبوع خودرو
- پیشگیری از آسیب به سیستم سوخترسانی خودرو
- کاهش مصرف سوخت با تصفیه هوا و بهبود تزریق یا پاشش مخلوط سوخت و هوا به درون سیلندرها
چگونه فیلتر هوای برند JS را نصب کنیم؟
دسترسی به فیلتر هوا به منظور تعویض آن در بسیاری از خودروها آسان است و نیاز به ابزار خاصی ندارد. فیلتر هوای مناسب خودروی خود را پیدا کنید، درب محفظه ی فیلتر را جدا کرده، فیلتر قدیمی را برداشته و فیلتر جدید را جایگزین آن کنید. فیلتر جدید را درست جایگذاری کنید و بعد از بستن درب محفظه از کارکرد درست موتور و مکش هوا مطمئن شوید. لازم به ذکر است در فیلتر هوای خودروهای سبک قابلیت تمیز کردن و استفادهی مجدد از آنها وجود ندارد، زیرا بر اثر استفاده کارایی لازم را از دست میدهد.
همچنین بخوانید: مزایای مکملهای بنزین و روش استفاده از آنها