نقش اواپراتور کولر در خودرو چیست؟

در اواپراتور یا تبخیر کننده، همه شرایط برای تبدیل مایع به گاز محیا می باشد، در این وضعیت مایعی که مستعد برای تبدیل به گاز می باشد و به آن مبرد گفته می شود، گرمای محیط را جذب کرده و دچار تغییر حالت شده و به گاز تبدیل می شود. هوای اتاق سرنشین از طریق یک فن به سمت اواپراتور هدایت می شود و پس از گذشتن از میان لوله های بسیار باریک آن، خنک شده و رطوبت آن نیز جذب می شود.

محل قرارگیری این قطعه تبخیر کننده پشت داشبورد خودرو است و فن خودرو به این قطعه متصل می باشد که وظیفه ی انتقال هوای خنک از این قطعه به داخل اتاق خودرو را برعهده دارد . این قطعه به شدت حساس می باشد و با کوچک ترین ضربه آسیب می بیند. این اواپراتور از لوله های مارپیچی تشکیل شده که یک سر آن به بخش دیس شارژ و سر دیگر آن به کمپرسور متصل است. تعویض این قطعه می‌تواند کار فشرده‌ای باشد و عموما پس از تعویض نیاز به شارژ کامل سیستم خواهد بود .

 

سیستم تهویه مطبوع خودرو دارای بخش های مختلف می باشد و از قطعات مختلفی تشکیل شده است. در ادامه به معرفی تعدادی ازین قطعات تشکیل دهنده سیستم تهویه میپردازیم :

 

در روز‌های گرم سال هستیم و یکی از پر کاربرد ترین سیستم‌های موجود در هر خودرو در این زمان، سیستم تهویه مطبوع و یا کولر خودرو است. همیشه یکی از دغدغه های رانندگان در زمان استفاده از کولر خودرو این است که آیا این وسیله با کارایی مناسب در حال کار است و آیا سرمای تولیدی توسط آن در حد استاندارد است. سیستم کولر خودرو بر پایه اصول علم فیزیک استوار است و بر اساس قوانین آن کار می کند.

کولر خودرو از مجموعه قطعات و بخش های مختلفی تشکیل شده است که در کنار یکدیگر هوای سرد تولید می کنند تا رانندگان در گرمای تابستان نیز از رانندگی لذت ببرند. کمپرسور، کندانسور، خشک کننده، اواپراتور، شیر انبساط، فن خنک کننده و یونیت موتور اجزای اصلی تشکیل دهنده کولر خودرو را شامل می شوند.

یکی از ناامید کننده ترین موقعیت هایی که هر صاحب خودرو می تواند تجربه کند، خراب شدن کولر ماشین به خصوص در روزهای گرم تابستان است. سیستم مدرن Air Condition از چندین مؤلفه مستقل تشکیل شده است که برای تبدیل هوای گرم به خنک باید در کنار یکدیگر و بصورت کاملا دقیق کار کنند، بروز مشکل در یکی از این قطعات موجب می شود تا کارایی سیستم کاهش یابد و یا اینکه سیستم کولر بطور کلی از کار بیفتد. در این بخش به نقش اواپراتور در سیستم کولر می پردازیم.

 

اواپراتور کولر خودروچیست؟

سیستم تهویه مطبوع برای خنک کردن و همچنین جذب رطوبت هوای داخل کابین خودرو طراحی شده است. اواپراتور یک قطعه فلزی می باشد که از لوله های فلزی بسیار نازکی تشکیل شده است و دارای تبادل حرارتی بسیار زیادی با محیط بیرون می باشد، مایعی که استعداد زیادی برای تبدیل به گاز دارد، وارد این قطعه می شود و با جذب گرمای محیط، بر پایه اصول علم فیزیک، تغییر حالت داده و به گاز تبدیل می شود، این فرآیند موجب می شود که اواپراتور خنک شود، یک فن در جلوی اواپراتور و در داخل کابین خودرو تعبیه شده است، این فن موجب گردش هوا در داخل کابین خودرو شده و هوای خنک را در همه جای آن به گردش در می آورد. خنک شدن اواپراتور موجب می شود تا رطوبت محیط بصورت قطرات آن بر روی لوله های اواپراتور قرار گرفته و توسط مخزنی که در زیر آن قرار دارد جمع آوری شده و بوسیله یک لوله از قسمت زیر خودرو تخلیه شود.

 

دلایل خرابی اواپراتور

اواپراتور قطعه‌ای بسیار حساس می‌باشد و دارای لوله‌های بسیار نازک و باریک می‌باشد که در مجموعه‌ی HVAC (Heating, Ventilating and Air Conditioning) نصب می‌شود. کوچکترین ضربه یا فشاری می‌تواند به این قطعه آسیب بزند و عملکرد آن را دچار مشکل کند . علاوه بر ضربه و فشار برخی دیگر از عوامل خرابی این قطعه رشد قارچ و باکتری روی آن و یخ زدن لوله‌های آن میباشد .

همچنین بسیاری از علائم مانند جریان هوا ضعیف یا هوای گرم , بوی عجیب و عدم فعال شدن کمپرسور می تواند نشان دهنده مشکلات مختلف در سیستم تهویه مطبوع باشد ، بنابراین مهم است که مراقب باشید .

رشد قارچ و باکتری روی اواپراتور:

همیشه روی این قطعه در خودرو رطوبت و قطرات آب وجود دارد و نور آفتاب به این قسمت نمی‌رسد ، به همین دلیل شرایط بسیار مناسبی برای رشد انواع قارچ و باکتری میسر می‌سازد همچنین افزایش گرد و غبار و قارچ روی این قطعه همچون یک عایق عمل می‌کنند و مانع تبادل حرارت مناسب اواپراتور و محیط می‌شوند به این ترتیب از تبادل حرارتی آن کاسته می‌شود به میزان زیادی از کارایی سیستم کولر می‌کاهد .

همچنین این موضوع موجب می شود تا وقتی کولر روشن می شود ، برای حدود چند دقیقه بوی نامطبوعی که حاصل از فعالیت باکتری ها و قارچها می باشد، در کابین خودرو حس شود.

 

یخ زدن لوله‌ ها :

میزان سرمایش اواپراتور به میزانی است که ممکن است قطرات آب یخ بزنند. در این شرایط اگر کولر مداوم کار کند میزان یخ زدگی ممکن است به قدری افزایش یابد که فاصله‌ی بین لوله‌ ها کامل یخ بزند. در این حالت مسیر عبور هوا مسدود شده و سیستم از کار می‌ افتد.

چنانچه در هنگام تعمیرات و یا در اثر تصادف ، ضربه ای به این قطعه وارد شود و موجب سوراخ شدن آن گردد ، گاز موجود در سیستم تخلیه شده و عمل خنک کاری توسط کولر انجام نخواهد شد .

جریان هوای ضعیف یا هوای گرم:

جریان هوای ضعیف عموماً به دلیل نشتی در جایی از سیستم است که بر اثربخشی آن تأثیر می گذارد.

کمپرسور فعال نمی شود :

نشتی در این قطعه ممکن است منجر به کاهش فشار شود ، به این معنی که کمپرسور برای گردش مبرد در اطراف سیستم و به اواپراتور فعال نمی شود.

 

نتیجه گیری

وظیفه اصلی این قطعه جذب گرما است . همان‌طور که هوای گرم‌ تر از طریق فن از بیرون خودرو به داخل کشیده می‌شود از روی پره‌ های آلومینیومی اواپراتور سرد می‌گذرد ، باعث گرم شدن مبرد مایع فشار پایین و سرد شده و به گاز تبدیل می‌شود . دمای ایده آل اواپراتور حدود ۰ درجه سانتی‌گراد میباشد.

ساده ترین راه برای جلوگیری از آسیب اواپراتور ، حفظ منظم سیستم تهویه مطبوع خودرو ، مانند تمیز نگه داشتن کابین خودرو و حفظ RPM ماشین است.  تعمیر و نگهداری تهویه مطبوع می تواند همزمان با سرویس های دوره ای شما در تعمیرگاه های خودرو انجام شود . پس از آن تعویض فیلتر دمنده نیز برای جلوگیری از کثیف شدن و خوردگی آن مهم است.