مقدمه

تویوتا FJ کروز یکی از پرطرفدارترین خودروهای شاسی بلند بازار کشورمان است که پس از چند سال توقف تولید و با وجود افزایش قیمت، همچنان انتخاب اول بسیاری از رانندگان متمول ایرانی آفرود است. اگر از جمله کسانی هستید که به خودروهای شاسی بلند آفرود و چشمگیر علاقه مند هستید یا تصمیم به خرید FJ Cruiser دارید. در آینده با ما همراه باشید.

 

معرفی و تست طرح تویوتا FJ کروزر

تویوتا Fj کروز (با تلفظ Fj Cruiser) اولین بار در سال 2006 معرفی و روانه بازار شد. خاستگاه تویوتا Fj کروزر در واقع به لندکروزرهای سری FG40 (1960-1984) برمی گردد که در کشور ما حضور پررنگی در بازار داشتند. و در دهه‌های اخیر نسخه های سه در وانت و SUV آن (معروف به کالسکه) علاوه بر نمونه های خصوصی، در موسسات نظامی کشورمان نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

تویوتا FJ کروز از سال 2006 با تغییرات جزئی تنها برای یک نسل در خط تولید قرار گرفته است، اگرچه از سال 2014 در اکثر بازارهای جهان متوقف شده است، اما همچنان در منطقه خاورمیانه موجود است. البته چندی پیش تویوتا اعلام کرد که فروش این خودرو در خاورمیانه از دسامبر 2022 متوقف خواهد شد و این کویرگرد کهنه کار برای همیشه بازنشسته خواهد شد.

اولین نسخه های تویوتا FJ کروز به عنوان اقلام شخصی در سال 2008 به بازار ما آمد، اما عرضه انبوه این خودرو توسط ایرتویا از سال 2011 آغاز شد. تویوتا fj کروز به دلیل ظاهر متفاوت و مشخصات فنی خوبش با استقبال مناسبی در بازار کشور ما روبه‌رو شد اما تصویب قانون منع واردات خودروهای با حجم پیشرانه بیش از 2500 سی‌سی، واردات این خودرو را از سال 2013 به بعد متوقف کرد تا تویوتا اف جی کروز تنها در بازار خودروهای کارکرده قابل دسترس باشد.

تویوتا FJ کروز به سبک قدیمی retro  طراحی شده  و قطعاتی مانند جلوپنجره و چراغ های جلو یادآور FJ 40 قدیمی است. نمای جانبی تویوتا FJ Cruise متفاوت است و آینه های جانبی و درهای عقب کمی اسپرت با دستگیره های مخفی هستند. که برخلاف جهت درب ورودی باز می شوند. عقب خودرو با وجود چراغ های کوچک و یدکی که در درب پنجم تعبیه شده، کاملا عادی و آفرود به نظر می رسد.

 

طراحی داخلی تویوتا اف جی کروزر

پس از ورود به کابین تویوتا اف جی کروزر مسلما با یک نوع طراحی بسیار ساده اما مطابق با ذات آفرودر این شاسی بلند خوش هیبت ژاپنی مواجه خواهید شد که در نگاه اول نه تنها زیبا به نظر نمی‌رسد بلکه حتی می‌توان آن را تا حدودی زشت و بسیار قدیمی پنداشت. به ویژه طرح چهارگوش کنسول میانی داشبورد و دریچه‌های تهویه به همراه کلیدهای کنترل اصلا چنگی به دل نمی‌زنند. با این حال نباید این نکته را از خاطر برد که در اینجا با یک شاسی بلند آفرودر طرف هستیم و نه یک شاسی بلند فوق تجملاتی ویژه تردد افراد ثروتمند درون شهر. هر چند که اف جی کروزر به راحتی در سطح شهرها نیز قابل استفاده است.

حالت تخت داشبورد و فرم سه شاخه غربیلک فرمان نیز تاکیدی بر طراحی ساده فضای داخلی اف جی کروزر است. در این حال حضور نشانگرهای قطب نما، شیب سنج و … در بالای داشبورد خبر از حضور در کابین یک خودرو ویژه آفرود می‌دهند.

پلاستیک نسبتا خشک اما با کیفیت مناسب سراسر نقاط مختلف را فرا گرفته و بر ذات غیرتجملاتی این خودرو تاکید دارد. با توجه به ابعاد بزرگ بدنه تویوتا FJ، مسلما نباید نگران گنجایش فضای داخلی و اعمال محدودیت بر سرنشینان به ویژه در ردیف عقب باشیم.

بنابراین کاربران تویوتا اف جی کروزر به راحتی می‌توانند از فضای وسیع موجود در کابین این خودرو ژاپنی لذت ببرند. از طرف دیگر به دلیل آن که مالکان تویوتا اف جی کروزر معمولا با این خودرو زیاد به مسافرت می‌روند، بنابراین احتیاج به یک محفظه بار وسیع دارند که از این بابت هم جای نگرانی نیست، زیرا محفظه بار تویوتا اف جی کروزر معادل ۷۹۰ لیتر فضا در اختیار وسایل شما قرار خواهد داد، بنابراین دغدغه چندانی از لحاظ جای دادن اسباب و وسایل سفر وجود نخواهد داشت.

در یک جمع بندی می‌توان اظهار داشت که تویوتا اف جی کروزر از کابینی لوکس و راحت مشابه با شاسی بلندهای شهری متعارف برخوردار نیست اما با این حال یک فضای جادار و مناسب جهت مسافرت‌های آفرود و غیرآفرود را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. طراحی داخلی آن نیز چندان چشم‌نواز و به روز نیست و مسلما مشتریان عادی چندان از آن رضایت نخواهند داشت‌.

همچنین بخوانید: مشخصات و معرفی کامل تویوتا هایس Hiace

مشخصات فنی تویوتا اف جی کروز

تویوتا اف جی کروز در تمامی بازارهای دنیا تنها با یک پیشرانه عرضه می‌شد که از نوع 6 سیلندر تنفس طبیعی با حجم 4 لیتر است. این پیشرانه حداکثر قدرت 260 اسب بخار و حداکثر گشتاور 381 نیوتن‌متر را تولید و از طریق یک گیربکس 5 سرعته اتوماتیک روانه هر دو محور این ژاپنی قًلدر می‌کند. مصرف سوخت ترکیبی و شتاب صفرتاصد تویوتا اف جی کروز هم به ترتیب برابر با 12.4 لیتر در صد کیلومتر و 8 ثانیه است.

این پیشرانه، چابکی بسیار خوبی را نسبت به ابعاد بدنه برای تویوتا اف جی کروز به ارمغان آورده است؛اماباتوجه‌به مرکز ثقل بالا و ساختار شاسی مستقل از بدنه، هندلینگ این خودرو چندان عالی نیست و بایستی در پیچ‌های تند بااحتیاط بیش‌تری برانید. از نظر کیفیت سواری هم اوضاع تویوتا اف جی کروز چندان مناسب نیست و تکان‌های نسبتاً شدید کابین در رانندگی‌های روزمره، سرنشینان را زودتر از حد انتظار خسته خواهد کرد.

 

مشخصات فنی تویوتا اف جی کروز را می‌توانید به صورت کامل‌تر در جدول زیر ببینید:

مدل خودروتویوتا اف جی کروزر
پیشرانهشش سیلندر تنفس طبیعی با آرایش خورجینی (V شکل) سیلندرها
حجم موتور (cc)3956
حداکثر قدرت260 اسب بخار در 5600 دور
حداکثر گشتاور381 نیوتن‌متر در 4400 دور
گیربکس5 سرعته اتوماتیک
مصرف سوخت (ترکیبی)12.4 لیتر در صد کیلومتر
شتاب صفر تا 100 (S)8
حداکثر سرعت (Km/h)180
حجم مخزن سوخت (L)72
حجم صندوق بار (L) 790 – 1890
ابعاد لاستیک‌ها 265/75R16
سیستم تعلیق جلوجناغی دوبل
سیستم تعلیق عقبچند اتصالی (Multi Link)
وزن خالص (Kg)1962
طول×عرض×ارتفاع (mm)4670 × 1905 × 1830
فاصله بین دو محور (mm)2690

 

آپشن‌های تویوتا اف جی کروز

شاید با دیدن برچسب قیمتی تویوتا اف جی کروز تصور کنید که با خودرویی لوکس و پرآپشن طرف هستید. اما تویوتا اف جی کروز از نظر امکانات رفاهی بسیار فقیر است و تنها موارد ساده‌ای مثل شیشه‌ها و آینه‌های جانبی برقی، تهویه مطبوع دستی، تنظیم دستی 8 جهته صندلی راننده، کروز کنترل، سنسور پارک عقب، مه‌شکن جلو و عقب، دی لایت، دوربین دید عقب، سیستم صوتی حرفه‌ای JBL با 10 بلندگو و آینه میانی الکتروکرومیک را به همراه دارد. البته از نظر امکانات ایمنی وضعیت بهتر است و تویوتا اف جی کروز با تجهیز به مواردی مثل کنترل پایداری الکترونیکی (ESP)، کنترل کشش هوشمند اختصاصی تویوتا (A-TRAC) و 6 ایربگ 10 نقطه‌ای ایمنی مناسبی دارد.

 

امکانات ایمنی و آپشن های خودرو

سیستم ترمز ضد قفل ABS
سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD
سیستم کمکی ترمز BAS
سیستم کنترل پایداری خودرو VSC
سیستم کنترل لغزش خودرو TRC و سیستم ATRC
سیستم Crawl Control
کروز کنترل
سنسور عقب و دوربین عقب با قابلیت نمایش در مانیتور
ایربگ راننده و سرنشین جلو
فرمان و صندلی های چرمی
سیستم صوتی با قابلیت پخش AM/FM/AUX/USB/IPOD/MP3/DVD – بلوتوث و 8 بلندگو
تهویه مطبوع دستی
شیشه های برقی
تنظیم برقی آینه های جانبی

 

مزایای تویوتا اف جی کروز

در این قسمت از بررسی تویوتا fj به نقاط قوت این خودرو خواهیم پرداخت.

 

مزیت اول: ظاهر خشن و متفاوت

هرچند طراحی تویوتا اف جی کروز بسیار ساده و فاقد المان‌های لوکس است اما نمی‌توانیم منکر ابهت و خشونت ظاهری آن شویم. این سبک طراحی غیر عامه پسند اما خشن و متفاوت است و می‌تواند برای علاقمندان به سفرهای آفرودی و افرادی که تمایل دارند در خیابان جلب توجه کنند، جذاب باشد.

بیشتر بخوانید:

  •  با تویوتا لندکروز و نسل‌های مختلف آن آشنا شوید.

 

مزیت دوم: توانمندی فنی بالا

پیشرانه V6 تویوتا اف جی کروز که با نسخه‌های شش سیلندر تویوتا لندکروزر و تویوتا پرادو مشترک است؛ عملکرد بسیار خوبی دارد و هم در معابر عادی و هم مسیرهای آفرودی، توانایی‌های حرکتی بسیار خوبی به این خودرو می‌بخشد. شتاب صفرتاصد 8 ثانیه‌ای تویوتا اف جی کروز برای خودرویی با وزن نزدیک به 2 تُن، رکورد بسیار خوبی محسوب می‌شود و با بسیاری از خودروهای کوچک‌تر و اسپرت‌تر قابل رقابت است.

 

مزیت سوم: توانایی آفرود بسیار خوب

وجود پیشرانه قوی، سیستم چهارچرخ متحرک پارت تایم (4WD)، قفل دیفرانسیل عقب، سیستم کنترل کشش هوشمند (A-TRAC) و سپرهای کوتاه باعث شده است تا تویوتا اف جی کروز یک بیراهه نورد تمام عیار باشد و در هیچ پستی و بلندیمالک خود را تنها نگذارد.

 

مزیت چهارم: استهلاک منطقی

محصولات تویوتا همیشه به استهلاک پایین و دوام بالا مشهور بوده‌اند. FJ کروزر هم از این قاعده مستثنی نیست و به این زودی پای مالک خود را به تعمیرگاه باز نخواهد کرد. البته دیفرانسیل‌های این خودرو کمی حساس هستند و در صورت استفاده آفرودی بیش از حد، دچار مشکل خواهند شد.

 

همچنین بخوانید: بررسی مشخصات فنی تویوتا کمری ۲۰۲۳

معایب تویوتا اف جی کروز

پس از بررسی مزایای تویوتا اف جی کروز بهتر است نگاهی هم به معایب این خودرو داشته باشیم.

 

عیب اول: امکانات رفاهی اندک

بدون شک بارزترین موضوع در لیست معایب تویوتا اف جی کروز آپشن‌های اندک این خودرو است. هرچند که تویوتا اف جی کروز یک SUV آفرودی جان سخت است و نبایستی توقع آپشن‌های یک سدان لوکس متمدن را از آن داشته باشیم اما این امکانات رفاهی اندک هم اصلاً شایسته خودرویی با برچسب قیمتی چند میلیارد تومانی نیست. با توجه به رده قیمت اف جی کروزو رقبایش در بازار، جای خالی امکاناتی مثل تنظیم برقی و گرم‌کن صندلی‌های جلو، سانروف، تهویه مطبوع اتوماتیک، کی‌لس استارتر و مانیتور به شدت در آن احساس می‌شود.

 

عیب دوم: فضای اندک و دل‌گیر ردیف عقب

تویوتا اف جی کروز خودرو بزرگی است و فضای مناسبی در ردیف جلو و صندوق بار خود دارد اما سرنشینان عقب این خودرو وضعیت متفاوتی دارند. صندلی کوچک، فضای پای اندک، ستون C ضخیم و شیشه‌های ثابت درب‌های عقب دست به دست هم داده و فضایی دل‌گیر و ناراحت را برای سرنشینان عقب ایجاد کرده‌اند.

 

عیب سوم: دید ناکافی به اطراف

ستون‌های ضخیم تویوتا اف جی کروز در کنار فرم خاص داشبورد و کوچکی شیشه‌ها باعث شده‌اند دید راننده به اطراف خود کافی نباشد. همچنین باعث شده‌اند که رانندگی با این خودرو در ترافیک‌های شهری، کاری پر استرس باشد. عدم تجهیز تویوتا اف جی کروز به سنسورهای پارک جلو و دوربین 360 درجه هم سختی رانندگی با این SUV را در معابر باریک دوچندان کرده است.

 

عیب چهارم: مصرف سوخت بالا

هرچند پیشرانه تویوتا اف جی کروز عملکرد بسیار خوب و استهلاک پایینی دارد اما مصرف سوخت ترکیبی 12.4 لیتر در صد کیلومتر این پیشرانه که در شرایط واقعی چند لیتری هم بیش‌تر خواهد شد، آن را در زمره خودروهای پرمصرف بازار ایران جای می‌دهد.

 

کلام  اخر

در پایان بررسی تویوتا fj و با مروری مختصر بر آن‌چه که گفتیم، بایستی تویوتا اف جی کروز را خودرویی بدانیم که برای طبیعت گردی و سفرهای آفرودی بسیار لذت بخش است و خرید آن با این هدف، کاملاً منطقی جلوه می‌کند. اما اگر صرفاً به دلیل طراحی متفاوت و با ابهت تویوتا اف جی کروز جذب آن شده‌اید و قصد دارید این خودرو را برای استفاده‌های روزمره خریداری کنید، توصیه می‌کنیم در انتخاب خود بازنگری کنید. چرا که تویوتا اف جی کروز برای استفاده‌های روزمره شهری ساخته نشده است و دردسرهای استفاده از آن در شهر، پس از مدتی مالک را خسته و دل‌زده خواهد کرد.